Recomanacions per reduir el consum de cabal
Contingut
- Què és el cabal?
- Consells bàsics d’aprofitament de cabal
1. Facilitar la navegació (accés ràpid a la informació)
2. Pàgines curtes, especialment la principal
3. Imatges raonables
4. Formats gràfics
5. Els atributs height i width - Trucs avançats
1. CSS i eliminació dels tags de presentació
2. Comprimir les pàgines. Extensió .gz
Què és el cabal?
El cabal de tràfic web es refereix a la quantitat de dades (bytes) que passen per la xarxa. El podríem comparar amb el cabal d’aigua d’un riu que passa per una llera de determinades dimensions. En aquest cas les dimensions de la llera serien els 5GB/mes, és a dir, si un usuari o una usuària generés un tràfic web major, se sortiria de la llera mínima de soci o sòcia i hauria de pagar una ampliació d’aquesta llera durant el temps que duri aquesta situació.
La capacitat cabal d’una connexió s’anomena tècnicament ample de banda de la connexió, i tan aviat parlarem de consum de cabal com de consum d’ample de banda. Un altre terme que es fa servir a vegades és el de tràfic web. Per al tema que estem tractant, aquests tres termes són equivalents.
Què ocupa (o consumeix) el cabal web?
La tarifa de cabal només s’aplica al tràfic web, mai al cabal de correu que seguirà essent il·limitat per a tots els usuaris i totes les usuàries.
Cada soci por veure el seu consum de cabal en el seu comptador estadístic Webalizer (cal activació prèvia).
Consells bàsics d’aprofitament de cabal
A continuació explicarem tres maneres senzilles per reduir una mica la quantitat d’ample de banda que consumeix el vostre espai web. Val la pena destacar que tots aquests consells estan relacionats directament amb millorar la facilitat d’accés del vostre espai web, i és que en el fons aquest dos temes estan estretament relacionats. Per tant, fer un petit esforç per reduir el vostre consum de cabal us ajudarà també a millorar en general el vostre lloc web.
-> Facilitar la navegació (accés ràpid a la informació)
L’estructura del vostre lloc web és important de cara a facilitar l’accés fàcil i ràpid a la informació que hi oferiu.
Però a més a més, si oferiu una estructura que permeti a les persones que visiten la vostra web el trobar ràpidament la informació, reduireu el consum d’ample de banda, ja que estalviarà transferir dades que en realitat el visitant no està necessitant.
Per assolir aquesta facilitat de navegació, heu d’estructurar i classificar correctament la informació, i després oferir a totes les pàgines un espai que permeti al visitant conèixer on està ubicat i enllaços per accedir a la resta de la informació. Els menús de navegació haurien de ser fàcils de reconèixer i d’entendre. També ajuda molt tenir una pàgina índex amb enllaços directes a totes les seccions importants de la web. I si el volum d’informació és molt gran, us aconsellem incorporar un motor de cerca.
-> Pàgines curtes, especialment la principal
Molt relacionat amb la facilitat de navegació està el tema de la mida de cadascuna de les pàgines que composen el vostre espai web. Heu de tenir present el mitjà en el que esteu publicant: llegir informació en un navegador a una pantalla d’ordinador no és el mateix que consultar-la en una publicació escrita com ara un llibre, i l’usuari es cansa molt aviat de llegir. Cal evitar les pàgines massa llargues i/o carregades.
Quan tinguem una pàgina que conté molta informació, és millor separar-la en seccions i oferir diverses pàgines enllaçades entre elles. Alternativament, si es tracta d’un text d’un document, podem oferir una descàrrega del document en un format més apropiat (PDF) i un petit resum del contingut. Un exemple de pàgina una mica massa llarga és aquesta que esteu llegint. En aquest cas, nosaltres hem optat per posar uns índex interns per millorar-ne la navegació, però com veieu, això no és suficient per reduir l’ample de banda: encara que no us la llegiu tota, us heu de descarregar tot el contingut igualment.
Evitar carregar massa les pàgines també significa que és millor no barrejar massa informació no relacionada en una mateixa pàgina. Això pot ser necessari a la pàgina inicial, per exemple per mostrar punts destacats de diferents seccions, o novetats. Però en aquests casos hem de deixar els detalls a la secció on corresponen, limitant-nos a posar-hi un enllaç. En la resta de pàgines no té gaire sentit mantenir informació que ja està present en altres parts de la web. Així ens evitarem la transmissió d’informació redundant, amb el conseqüent estalvi de cabal.
Aquest criteri de pàgines petites és especialment important tenir-lo en compte a l’hora de dissenyar la pàgina principal. Penseu que fer una pàgina inicial petita tindrà un impacte important sobre el consum d’ample de banda, ja que normalment es tracta de la pàgina amb més visites de totes.
-> Imatges raonables
Una de les coses que més ample de banda consumeix en una web són les imatges: logotips, icones, botons, fotografies, fons, decoracions, etc. Fent un ús raonable de les imatges aconseguirem controlar molt el consum de cabal de la web.
Un primer consell general: eviteu recórrer a imatges quan podeu fer servir text. Una pràctica massa estesa és posar botons gràfics de navegació en lloc d’enllaços normals. D’una banda, això afecta l’accessibilitat de les pàgines per part de gent amb limitacions visuals; i d’altra banda, incrementa considerablement el consum de cabal. A més, no sempre queda més bonic! De debò!
-> Formats gràfics
Hi ha una gran quantitat de formats per guardar imatges i gràfics en arxius. A la web, els més utilitzats són el PNG, el GIF, i el JPEG.
Tant per garantir la qualitat de les imatges com per fer un ús apropiat de l’ample de banda, és important escollir el format apropiat segons el tipus d’imatge.
El format JPEG (arxius .jpg) està pensat principalment per a fotografies, o en general qualsevol gràfic que tingui gran variació de colors entre píxels consecutius. En aquest tipus d’imatges, aquest format aconsegueix comprimir força la informació gràfica a costa d’una certa pèrdua de detall, configurable a l’hora de crear l’arxiu. Feu servir el format JPEG a l’hora de posar fotografies o gràfics grans o amb molts colors diferents i barrejats.
Els formats PNG i GIF fan servir un esquema diferent per emmagatzemar les imatges, i estan optimitzats per imatges que tenen poca variació de colors, o regions relativament grans del mateix color. Un cas típic son els logos o les icones. No utilitzeu mai aquests formats per posar fotografies a la web.
-> Els atributs height i width
En HTML, els atributs height i width del tag img (imatge) serveixen per especificar l’alçada i l’amplada de la imatge respectivament. Cal evitar, però, utilitzar aquests dos atributs amb la finalitat d’ajustar la mida d’una imatge massa gran a la presentació de la nostra pàgina. Penseu que si deixeu una imatge gran a la pàgina, encara que en reduïu la mida amb aquests atributs en realitat estareu descarregant la imatge sencera (gran), i serà el navegador qui finalment la presentarà més petita. Aquesta pràctica ens fa malgastar cabal i fa les pàgines més lentes de carregar.
Per evitar això, si voleu reduir la mida d’una imatge, feu-ho amb un editor d’imatges abans de posar-la al servidor.
Trucs avançats
-> CSS i eliminació dels tags de presentació
Les fulles d’estil (CSS) són una bona cosa. Els seus avantatges principals són que fan els dissenys webs molt més fàcils de mantenir i també molt més accessibles, i és per això que normalment se’n recomana l’ús. Però per si això fós poc, un efecte secundari que tenen és que redueixen el consum de cabdal, ja que les pàgines web solen ser molt més lleugeres de pes.
->Comprimir les pàgines. Extensió .gz