Volem compartir-vos algunes sensacions que ens va deixar la VIII Fira d’Economia Solidària, així com també alguns recursos útils sorgits de l’activitat que hi vam dur a terme.

En una cantonadeta de la sala Elisa García de la Fabra i Coats les entitats que conformem la #TecnoFESC hi teniem les nostres taules informatives. Hi vam estar ben engrescades, sobre tot perquè aquest any, apart de repartir díptics i enganxines, hi vam instal.lar la nostra “Ruleta de la sobirania tecnològica”, un joc-sorteig que ens vam treure de la màniga per donar-li un toc de color a això de fer paradeta informativa. Qui jugava, entrava en un sorteig d’un servei Nextcloud per un any.

Vam realitzar el sorteig el dimecres següent a la fira, sense notaris però amb total honestedat, i vam compartir a les xarxes el vídeo del moment en què la mà innocent de la Lorena extreia els números guanyadors (amb presència com a testimonis de la Lena i de la mà de la Mercè aguantant el got), que van correspondre al Jorge i el Jan… el Jan és el fill del Jorge i va ser qui va demanar-nos jugar, enhorabona a tots dos! 🙂 

 

(Aviat us compartirem en obert les normes, disseny del panell i instruccions per a la seva construcció, estigueu atentes a les xarxes per si voleu reaprofitar aquest material en alguna de les vostres activitats!)

El mateix dissabte a les 10:30 del matí, poc després d’obrir la fira al públic, la nostra companya tècnica de l’equip Pangea, Magdalena, ens va oferir un termo de cafè amb galetones i una xerrada que vam titular “Alternatives al Tecnopatriarcapitalisme”. La Magdalena ens va posar les pil.les, i no precisament per la cafeïna, sinó perquè va posar la lupa sobre els mecanismes que el capitalisme tecnològic patriarcal utilitza per sotmetre els drets i les llibertats de la gent, treure rèdit del nostre desconeixement i carregar-se així la nostra sobirania. Les seves conclusions no eren massa esperançadores, però el seu missatge era clar: hi ha alternatives tecnològiques ètiques i és la nostra responsabilitat prendre’n consciència i anar canviant els nostres hàbits de consum i ús de les tecnologies. A la pregunta d’una persona assistent sobre ‘com avaluar un producte o servei tecnològic’, la seva resposta i una de les diapos ens van donar algunes pistes que podem tenir en compte: 

  • Informar-nos sobre qui és el propietari i el seu model de negoci: com es financia? Escollir serveis comunitaris sempre que sigui possible!
  • Esbrinar si és codi lliure i quin tipus de llicència té, i escollir eines lliures!
  • Investigar si és un model que pot federar-se amb altres servidors, si es poden portar les teves dades d’un servidor a un altre… o ben al contrari, és un “jardí tancat” (“walled garden”)
  • Procurar generar debat social abans d’adoptar una tech
  • Assegurar la nostra sobirania de les dades (millor en local!)
  • Cercar projectes tecnològics situats/compromesos
  • Tenir sempre en ment un canvi d’hàbits cap a les “RRRR”: Re(f)usar, Reduir, Repensar, Reciclar

Podeu consultar i descarregar les diapositives que la Magdalena va preparar per a la sessió aquí, o escoltar l’àudio sencer de la seva intervenció aquí.

També podeu remetre-us al relat que es va el.laborar col.laborativament gràcies a la gent del projecte Teixidora.net en aquest pad.

A més a més, el matí de diumenge participàvem en dues activitats co-organitzades junt amb Setem: per un costat, una taula rodona sobre compra pública de tecnologies socialment responsable, que la companya Mireia d’eReuse va compartir amb Carla Canal (Ajuntament de Barcelona) i la Laia Fargas (SETEM Catalunya); per un altre costat, des de Pangea hem col.laborat a portar a Catalunya el periodista Ekaitz Cancela per presentar el seu nou llibre “Despertar del sueño tecnológico. Crónica sobre la derrota de la democracia frente al capital”, on repassa com el capitalisme s’ha anat apropiant de la construcció del coneixement en els darrers segles i ha vampiritzat els mitjans de premsa. N’hi destaquem una perla: “Avui, el periodista, a més de cobrir malament els esdeveniments polítics, escriu per a que el seu article s’indexi bé a google: treballa per a les grans empreses tecnològiques”.

Ara, passada la fira, toca seguir fent de formigueta dia a dia fins d’aquí a uns mesos quan ens tornem a ajuntar per co-organitzar la #TecnoFESC, oferint-nos més oportunitats de reflexionar i compartir plegades per anar construint una realitat més justa.

Salut.

Deixa un comentari